ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Project iPLAY και Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. συμμετέχει στο έργο Internet Access for Participation, Learning and Active Youth – iPLAY το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα CERV.


Το έργο αφορά στην υλοποίηση 6 εθνικών δραστηριοτήτων – πρωτοβουλιών και 6 ευρωπαϊκών συναντήσεων με το σύνολο του εταιρικού σχήματος, οι οποίες εξασφαλίζουν ισχυρό αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό πολιτών και θεσμικών οργάνων, εκτός από τους ίδιους τους συμμετέχοντας στις διεθνείς συναντήσεις.


Το “I-PLAY: Internet access for Participation, Learning and Active Youth” είναι ένα έργο διάρκειας 24 μηνών, σχεδιασμένο από 9 εταίρους από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ελλάδα) και 1 γειτονική χώρα της Ε.Ε., την Αλβανία, με σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο οργανισμών και Πόλεων για να δώσουν “φωνή” σε επαρχιακές και περιφερειακές περιοχές και ψηφιακά αποκλεισμένους πολίτες (μετανάστες, πρόσφυγες, Α.Μ.Ε.Α.) φιλοξενώντας debates για την ανάγκη της ίσης πρόσβασης στο Internet και το μέλλον της E.E.


Η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία που συνδέεται με τον COVID-19 ανάγκασε τους πολίτες της ΕΕ να αναθεωρήσουν πλήρως τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο ζωής τους, τον τρόπο που εργάζονται, τη μελέτη και τη μάθηση.


Με την δομή εργασιών του έργου (6 Διεθνείς συναντήσεις, 24 Τοπικοί διάλογοι, 8 εθνικές προωθητικές συναντήσεις σε 8 χώρες), προβλέπεται να επηρεαστούν άμεσα 600 συμμετέχοντες, ενώ ο έμμεσος αντίκτυπος να φτάσεις έως και 35.000.

Οι 16 Young Players (2 άνα χώρα) πρώτα θα συνεισφέρουν στις τοπικές έρευνες και στις καλές πρακτικές που θα παραχθούν, και στην συνέχεια θα λειτουργήσουν ως ψηφιακοί οικοδεσπότες και πολλαπλασιαστές των αποτελεσμάτων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων αναζητά 2 νέους ή νέες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα και για να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους γύρω από τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετάσχουν στην πρώτη Ευρωπαϊκή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία στις 13-15 Νοεμβρίου στο Vilnius/ Musninkai. Oι συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν θα πρέπει να ακολουθήσουν όλη την πορεία του έργου, και τις 12 συναντήσεις, Ευρωπαϊκές και εθνικές, όσο αυτό είναι εφικτό.

Οι εκτιμώμενες ημερομηνίες των ερχόμενων συναντήσεων είναι οι παρακάτω, με την επιφύλαξη ότι μπορεί οι τοπικές δράσης να αναπροσαρμοστούν:
2o National Activity: 25 Νοεμβρίου 2022 @ Gazi View, Αθήνα
Διαδραστικό Workshop από τους Young Player, ως μέρος των δραστηριοτήτων για τα local researches on good practices (collected in the E-Book “I-PLAY Inclusive practices”).
3ο National Activity: 9 Δεκεμβρίου 2022 @ Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα
Presentation & Focus Group από τους Young Player, ως μέρος των δραστηριοτήτων για τα local researches on good practices to be shared (collected in the E-Book “I-PLAY Inclusive practices”).
2η Ευρωπαϊκή συνάντηση (Ελλάδα-Αθήνα) ‘’Ψηφιακή αλληλεγγύη΄΄, (23 – 27 Ιανουαρίου 2022)
Ενημέρωση και ανάλυση σχετικά με τους βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προσομοιώσεων και παιχνιδιών ρόλων.
4ο National Activity: 15 Μαρτίου 2022 @ TBC
Διαδραστικές παρουσιάσεις αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών σε άλλους νέους και practitioners στη θεματική, από τους Young Player, ως μέρος των δραστηριοτήτων για τα local researches on good practices to be shared (collected in the E-Book “I-PLAY Inclusive practices”).
3η Ευρωπαϊκή συνάντηση (Praia da Vitoria Portugal) ‘’Ψηφιακή επικοινωνία’’, (27 – 30 Μαρτίου 2023)
Ενημέρωση και ανάλυση των εργαλείων και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε σχετικά με την ψηφιακή επικοινωνία, στο παρόν και στο μέλλον.
5ο National Activity: 7 Απριλίου 2022 @ TBC
Προσομοίωση της λειτουργίας των βασικών Ευρωπαϊκών θεσμών και λειτουργιών με συμμετοχή νέων 18 – 25 ετών από τους Young Player, ως μέρος των δραστηριοτήτων για τα local researches on good practices to be shared (collected in the E-Book “I-PLAY Inclusive practices”).

4η Ευρωπαϊκή συνάντηση (Βέλγιο) ‘’Ψηφιακός πολίτης’’
Ενημέρωση και ανάλυση των εργαλείων και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε σχετικά με τον ψηφιακή ταυτότητα και υπόσταση των πολιτών – Αναμένεται να ανακοινωθεί ημερομηνία
6ο National Activity: 10 Απριλίου 2022
Δραστηριότητα Reflection Structured Dialogue με σκοπό την παρουσίαση και τελική ανατροφοδότηση σε όλα τα αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από τους Young Player, ως μέρος των δραστηριοτήτων για τα local researches on good practices to be shared (collected in the E-Book “I-PLAY Inclusive practices”). Μετά το τέλος της δραστηριότητας
Τελικό Ευρωπαϊκό συνέδριο (Αλβανία, Τίρανα, 15 – 18 Μαΐου 2023)
Τα συμπεράσματα των προηγούμενων εκδηλώσεων θα συγκεντρωθούν και θα συζητηθούν με στόχο την δημιουργία καλών πρακτικών γύρω από την ψηφιακή υπόσταση των πολιτών και τις κοινωνίας.

Dissemination Event of the Project’ Results: Date to Be Confirmed

Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του έργου συνολικά:

Σύμφωνα με την EUROSTAT «Ευρυζωνική και Συνδεσιμότητα» 2019, στην ΕΕ περίπου το 86% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, αλλά στις αγροτικές και περιφερειακές περιοχές σε χώρε όπως, Ιταλία, Λετονία, Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Πορτογαλία το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 62%. Επίσης περίπου το ένα τρίτο από αυτούς δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο λόγω του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.

Στις 16 Απριλίου 2014, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε ένα βασικό πλαίσιο αρχών για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγγυώνται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους τους χρήστες του διαδικτύου, στον «Οδηγό για τον άνθρωπο Δικαιώματα για τους χρήστες του Διαδικτύου”. Ο οδηγός τονίζει ότι η προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και πρόσβασης στις πληροφορίες, το δικαίωμα στην ελευθερία πρόσβασης, προστασία από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι όλα εξίσου σημαντικά και προστατεύονται.
Επιπλέον, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2016, αναφέρει: «Το Διαδίκτυο είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα του 21ου αιώνα για την αύξηση της διαφάνειας στη συμπεριφορά των ισχυρών, πρόσβαση σε πληροφορίες και για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ενεργών πολιτών στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Δεδομένων των συνθηκών αυτών έχει αναδειχθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας και της ένταξης στο Διαδίκτυο.

Σε αυτήν την περίπλοκη εικόνα, οι στόχοι που καλείται το Δίκτυο iPLAY να πετύχει είναι τα εξής:
• Να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών.
• Να δώσει φωνή σε αγροτικές και περιφερειακές περιοχές και ψηφιακά αποκλεισμένους πολίτες.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους ακόλουθους φορείς:
• Comune di Castrignano del Capo – Ιταλία
• Inclusive Europe – Βέλγιο
• E-Juniors – Παρίσι
• Albanian Association of Municipalities – Αλβανία
• Fattoria Pugliese Diffusa APS – Ιταλία
• VO Musninku kaimo bendruomene – Λιθουανία
• Institute of Reasearch and Training on European Affairs – Ελλάδα
• Associacao Juvenil da Ilha Terceira – Πορτογαλία
• Asociatia Nameless Art – Ρουμανία

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του έργου ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του έργου εδώ, αλλά μείνετε συντονισμένοι και στα social media του I.R.T.E.A