ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ “Remember Holocaust – Building Bridges for a common future” 03-16 ΜΑΪΟΥ 2021

Από τις 3 Μαΐου έως τις 16 Μαΐου 2021 το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων υλοποίησε τη δράση Διαδικτυακή Εθελοντική Δραστηριότητα, συγκεντρώνοντας πάνω από 210 συμμετέχοντες από 4 χώρες.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Remember Holocaust – Building Bridges for a common future”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τους εταίρους φορείς που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Στη δράση συμμετείχαν 8 Ελληνικές Σχολικές Μονάδες,   εθελοντές από 4 χώρες και περισσότεροι από 200 μαθητές Ά, ΄Β και ΄Γ Λυκείου καθώς και καθηγητές. Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με θέμα το Ολοκαύτωμα και τα ιστορικά γεγονότα του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, ως ορόσημο για την ανάδειξη της σημασίας της ανοχής, της αποδοχής, της διαφορετικότητας και της ενότητας για μια ειρηνική συνύπαρξη στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Η υλοποίηση της δράσης αφορούσε σε διοργάνωση μιας σειράς δραστηριοτήτων βασισμένες στη μη τυπική μάθηση, καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και διαδραστικές εκπαιδεύσεις/workshops που σχεδίασαν οι ίδιοι οι εθελοντές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, και πραγματοποίησαν στις συναντήσεις με τις Σχολικές Μονάδες και τους ίδιους τους μαθητές.

Οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και μέσω μη τυπικής προσέγγισης να συζητήσουν θέματα όπως  το ολοκαύτωμα, την δικαιοσύνη, την διαφορετικότητα, και την ανοχή στην κοινωνία. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να συνεργαστούν μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείωνΜε το πέρας της εκδήλωσής, μαθητές και καθηγητές, στο πλαίσιο ανώνυμης αξιολόγησης, εξέφρασαν σειρά συναισθημάτων, όπως αποτροπιασμό για το ολοκαύτωμα, θαυμασμό για τα άτομα που βοήθησαν στην διαφυγή ατόμων κ.α. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της δράσης αυτή ήταν η ανάπτυξη του αισθήματος συλλογικότητας όπου η ανθρωπότητα πρέπει να συνεργαστεί ώστε να μην βιώσει  άλλο ένα «Ολοκαύτωμα» μέσω της μνημόνευσης του και του σεβασμού στην διαφορετικότητα για μια ειρηνική συνύπαρξη στην ΕΕ και πέραν αυτής. Αναδεικνύοντας στον μέγιστο βαθμό την επιτυχία της δράσης.

Οι Σχολικές Μονάδες που συμμετείχαν στην Διαδικτυακή  Εθελοντική Δραστηριότητα είναι οι ακόλουθες:

• Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης Ρέθυμνο

• 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

• 12ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

• Λύκειο Καλλιμασίας Χίου

• 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών” Γεννάδιος “

• Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

• Αρσάκειο Θεσσαλονίκης-Αρσάκειο Θεσσαλονίκης

Την δραστηριότητα υποστήριξαν ως εταίροι του έργου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), η σλοβάκικη οργάνωση Youth for Equality, η γερμανική οργάνωση Jugend Bildung und Kultur EV και ο πολωνικός οργανισμός European Foundation for Human Development.