Δελτίο Τύπου CivAct- Ιταλία Φολίνο

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ) παρεβρέθηκε στο Φολίνο της Ιταλίας στο πλαίσιο του έργου «Building the skills and capacity of migrants, refugees and the EUcitizenship to actively and democratically participate in the civic domain of EU-CivAct» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρώπη για τους πολίτες

Το «CivAct» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από εταίρους από την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη των ευκαιριών συνοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών, σε αστικές περιοχές, καθώς και προτάσεις για την μείωση αυτού του φαινόμενου.

Η λήξη του προγράμματος έλαβε μέρος στην πόλη του Φολίνο στην περιφέρεια της Ούμπριας της Ιταλίας, με την συμμέτοχη των συνεργατών, από όλες τις χώρες. Στην διάρκεια της τελετής λήξης, που διήρκησε 2 μέρες συζητήθηκαν οι εμπειρίες των εκάστοτε εταίρων, η συνοχή με την κοινή ατζέντα δράσεων, συμπεράσματα από κάθε χώρα καθώς και σκέψεις για μελλοντικές δράσεις.

Κατά την διάρκεια, της απολογιστικής συζήτησης , ύστερα από την διενέργεια συζητήσεων και ημερίδων, με καλεσμένους από ΜΚΟ και τοπικές αρχές, καταλήξαμε στο ότι η ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων, που είναι είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες μπορεί να επιτευχθεί με την λογική της ανοιχτής αγκάλης, δίνοντας και κίνητρα στην κοινωνία, και την αποφυγή γκετοποίησης.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ύστερα από την διενέργεια δράσεων και ημερίδων ανοιχτής συζήτησης, εξέφρασε την άποψη του, που τεκμηριώθηκε απο τις δράσεις του, ότι η κοινωνική ενσωμάτωση πρέπει να γίνει με κίνητρα και για τους 2 ενδιαφερόμενους(Ημεδαπούς, Αλλοδαπούς ) ώστε να αποφευχθεί είτε από την μία πλευρά στοιχεία ακροδεξιών πεποιθήσεων είτε με την εκδήλωση στοιχείων φονταμενταλισμού από την άλλη πλευρά. Άλλη μια διατύπωση που έγινε από το Ινστιτούτο Έρευνας Ευρωπαϊκών Θεμάτων, είναι το ότι η διαδικασία προώθησης προσφύγων πρέπει να γίνεται πιο γρήγορα. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη της ενσωμάτωσης, καθώς και τα οφέλη για την κοινωνία.

Στην συνέχεια του απολογιστικού έργου, οι εταίροι παρακολούθησαν συναυλία τοπικού συγκροτήματος, με επιρροές από την βαλκανική χερσόνησο και από νομαδικές φυλές της Ιταλίας, συντροφιά με ποικιλία φαγητών από τα βαλκάνια και κρασιά από την περιοχή που πήρε μέρος η απολογιστική δράση του έργου. Μέσα απ’ αυτή την δράση, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σε ένα πιο ανεπίσημο μέρος, καθώς και να βιώσουν ένα δείγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία του Φολίνο.

Επίσης, στο πλαίσιο του απολογισμού δράσεων, οι συνεργάτες παραβρέθηκαν σε ανοιχτή συζήτηση με Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Τοπικές  Αρχές της Περιφέρειας της Ούμπρια, με την συμμέτοχη μαθητών Λυκείου της Περιοχής σχετικά με την ενσωμάτωση και την ανάγκη, λόγω των προβλημάτων υπογεννητικότητας. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, έγινε και παρουσίαση και συζήτηση με τους συνεργάτες, με μια τυπική δήλωση καθώς και παρουσίαση των δράσεων του κάθε συνεργάτη, σε αίθουσα εκθέσεων με την μορφή αφίσας.