Απολογιστικό Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκού Έργου “Trip 2 Tolerance: the Evolution”

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A., ως Επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με 5 Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία το χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Έργο “Trip 2 Tolerance: the Evolution” ως συνέχεια του Ευρωπαϊκού Έργου “Trip to Tolerance”, που είχε υλοποιηθεί το 2017.

Το Έργο αφορούσε στην κινητικότητα συνολικά 41 νέων από 5 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Π.Γ.Δ.Μ., Λετονία, Ρουμανία) και η θεματική του επικεντρώθηκε στην κατανόηση του Προσφυγικού Ζητήματος και της Μετανάστευσης, την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής και της ενεργούς συμμετοχής των νέων.
Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 20 Νοεμβρίου ως τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα και η γλώσσα υλοποίησης ήταν η αγγλική.

Tην πρώτη μέρα, όλοι οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στο Welcommon Hostel, όπου και πραγματοποιήθηκε η δράση. Ύστερα από διάφορες Icebreaking Activities, ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν τις επόμενες μέρες καθώς και ένα workshop κατά το οποίο δόθηκε έμφαση στην αποσαφήνιση των όρων «μετανάστης», «πρόσφυγας» και «λαθρομετανάστης». Στο κλείσιμο της μέρας έλαβε χώρα μια διαπολιτισμική εκδήλωση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των χωρών από όπου προέρχονταν.

Στις 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά πώς είναι η διαβίωση σε ένα τέτοιο κέντρο για τους φιλοξενούμενους και να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους του Κέντρου αλλά και με τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, κο. Παπαγιαννάκη Ελευθέριο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων, τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων προσέγγισε τη διαδικασία ενσωμάτωσης αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προβολή του Ντοκιμαντέρ “RESTART Project: the voices of/for refugees” σχετικά με τη ζωή και τις ανάγκες των προσφύγων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου RESTART.eu, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europe for Citizens της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προβληματιστούν.

Στις 22 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στη μη τυπική μάθηση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τη νομοθεσία πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα, τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη διαχειρίστηκαν την κατάσταση, αλλά και να προβληματιστούν προτείνοντας εναλλακτικές μεθόδους και εκφράζοντας τα συναισθήματά τους.

Το Σαββατοκύριακο περιελάμβανε εξωτερικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες με Παιχνίδια Προσομοίωσης. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, και η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και την Περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα, όπου οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα της φιλοξενούσας χώρας, ενισχύθηκε το διαπολιτισμικό πνεύμα και γνώρισαν καλύτερα τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων.

Κατά την τελευταία μέρα του προγράμματος έγινε παρουσίαση του Προγράμματος Erasmus+ και των ευκαιριών που δίνονται για τη νεολαία. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να το αξιολογήσουν και να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στη θεματική του προσφυγικού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του Έργου. Έγινε, επίσης, παρουσίαση του εργαλείου YouthPass, καθώς και αξιολόγηση όλου του προγράμματος από τους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι το Πρόγραμμα τους έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως ο δημόσιος διάλογος και η επικοινωνία σε μια ξένη γλώσσα. Επιπλέον, η πλειοψηφία δήλωσε ότι μπόρεσε να κατανοήσει καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταναστευτική κρίση μετά το πέρας του Προγράμματος. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση το ίδιο βράδυ στους χώρους του Welcommon Hostel για τους συμμετέχοντες.