Επιτυχής Ολοκλήρωση του 1ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου CSDP Orientation Course

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. συγκέντρωσε 48 συμμετέχοντες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, καθώς και από τρίτες χώρες – όπως Νορβηγία, Μολδαβία και Ιράκ-, ενώ το 20% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. και το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Άμυνας & Ασφάλειας-ESDC συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο CSDP Orientation Course στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου 2018.

Το CSDP Orientation Course που διοργανώθηκε από το I.R.T.E.A. συγκέντρωσε 48 συμμετέχοντες από 16 κράτη μέλη τις ΕΕ και τρίτες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ιράκ, Μολδαβίας και Νορβηγίας), καθώς και από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς (EUROPOL και EUSATCEN).

Κατά τη διάρκεια του πενταήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις μεταξύ τους και με επαγγελματίες στον τομέα της Κοινής Εξωτερική Πολιτικής & Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ), να εμβαθύνουν τις γνώσει τους και να ενισχύσουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Παιγνίου Προσομοίωσης της Διαχείρισης Κρίσεων στην ΕΕ.

Tο σεμινάριο κατάφερε να επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο του να αναπτύξει και να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της ΚΕΠΠΑ και να παρέχει στους συμμετέχοντες μια όψη τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής πλευράς της Κοινής Πολιτικής  Άμυνας και Ασφάλειας, με προβληματισμό, παράλληλα, για το μέλλον της πολιτικής.

Οι διαστάσεις του θέματος σε πολιτικό, θεσμικό, υπουργικό, και επίπεδο εμπειρογνωμόνων καλύφθηκαν από την πληθώρα των ομιλητών, ενώ ξεχώρισε η συνεισφορά της Πρέσβειρας της Αυστρίας στην Αθήνα, κας Andrea IKIC – BOHM σχετικά με την «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ: Μια Ευρώπη που προστατεύει», αναλύοντας επίσης τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν επικεντρωμένο στην διευρυμένη προσέγγιση (integrated approach) της ΚΠΑΑ αλλά και την βιωματική εκπαίδευση, όπως το Παίγνιο Προσομοίωσης της διαδικασίας Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. Τα θέματα που καλύφθηκαν, εκτός από τις δομές της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ και της Διαχείρισης Κρίσεων σε πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, περιλάμβαναν τις Αποστολές και Επιχειρήσεις της Ε.Ε., αλλά και θέματα οριζόντιας φύσης, όπως, μεταξύ άλλων, η Κλιματική Ασφάλεια, η Ενεργειακή Ασφάλεια και η Κυβερνοασφάλεια.

Την τέταρτη ημέρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν στο διαδραστικό και καινοτόμο Παίγνιο Προσομοίωσης, το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της διαχείρισης κρίσεων και της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ. Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους υπό το πρίσμα της Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και Σχεδιασμού (CMPD) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), ενώ τους ανατέθηκε να διαχειριστούν ένα εικονικό σενάριο. Με δεδομένες τις προκλήσεις και το ρίσκο σε επίπεδο προκλήσεων ασφαλείας σε μια εικονική περιοχή, καθώς και της άμεσης ανάγκης της παρέμβασης της ΕΕ στην περιοχή, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα κύρια μέρη του Πολιτικού Πλαισίου για την Προσέγγιση Κρίσεων (PFCA) και επικεντρώθηκαν κυρίως στη δημιουργία του Πλαισίου Διαχείρισης Κρίσης (CMC). Αυτή η εκπαιδευτική διαδραστική δραστηριότητα υλοποιήθηκε βασισμένη στη μεθοδολογία της συμμετοχικής προσέγγισης, στοχεύοντας να δώσει μια γενική πολιτική οπτική της διαδικασίας διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. και της εκ βάθους ανάλυσης του στρατηγικού σχεδιασμού της Ε.Ε..

Το διαδραστικό Παίγνιο Προσομοίωσης αποτελεί μια εξειδίκευση που έχει αναπτύξει το I.R.T.E.A. κατά τα τελευταία 10 έτη και της συμμετοχής σε αυτή περισσότερων από 800 ατόμων που εργάζονται στον τομέα της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ.

Αποκορύφωμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου αποτέλεσε η τελετή βράβευσης του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας & Ασφάλειας (ESDC), κου. Dirk DUBOIS, για την εξαιρετική συμβολή του στην επέκταση του Δικτύου Μελών του ESDC, την αύξηση των δραστηριοτήτων του Κολλεγίου στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις βασικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, όπως:

  • Τη δημιουργία του Common Module on CSDP (Military ERASMUS)
  • Τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
  • Τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Διδακτορικού στον τομέα της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ
  • Τη δημιουργία του κοινού πλαισίου καταγραφής των προσόντων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην Ε.Ε. ((Sectoral Qualifications Framework – Military Officer Profession (SQF-MILOF))

Όπως οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν, η συμμετοχή τους στο CSDP Orientation Course τους έκανε να αισθάνονται πως βρίσκονται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας του Σεμιναρίου, τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους, να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις δυσκολίες του συνδυασμού διαφορετικών οπτικών της διαδικασίας διαχείρισης κρίσεων. Επιπροσθέτως, σχεδόν όλοι ανέφεραν πως η συμμετοχή τους στο Παίγνιο Προσομοίωσης τους διευκόλυνε να κατανοήσουν καλύτερα τις δομές της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ και το μηχανισμό λήψεως αποφάσεων της Ε.Ε..

Το I.R.T.E.A. έχει εκπαιδεύσει από το 2012 περισσότερα από 800 Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης καθώς και Διπλωματικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις Στρατιωτικές Σχολές Δοκίμων, Ευελπίδων και Ικάρων, της Σχολής Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της συμμετοχής του στο Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας & Ασφάλειας.

Θέματα όπως ηγεσία, διαπραγματεύσεις, διαχείριση κρίσεων, διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας & Ασφάλειας αποτελούν εξειδίκευσή μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο και το όραμά μας.