Δελτίο τύπου: “Οι διαπραγματεύσεις της Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) και η επιρροή στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”Press Release: “The Negotiations of the trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) and the influence on the economy of the European Union”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2nd European Economic Forum από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο πλαίσιο του Money Show και του Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα στο ξενοδοχείο Hilton Athens Hotel στις 21 Δεκεμβρίου 2014 με δύο κύκλους συζητήσεων που άπτονται των σύγχρονων οικονομικών ζητημάτων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο με ομιλητές από το πολιτικό και οικονομικό «γίγνεσθαι» της χώρας.

Την εκδήλωση άνοιξε η επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. κυρία Ιωάννα-Ευγενία Μπακούνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. κυρία Δέσποινα Παπαδάκη, η οποία τόνισε την αξία της καθιέρωσης του εν λόγω Θεσμού ως της εγκαινίασης ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών και των εκπροσώπων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο πάνω στα σύγχρονα οικονομικά ζητήματα και ο κύριος Σπύρος Χριστοδουλάτος Managing partner της «CS Compass Consulting».

Το πρώτο πάνελ της συζήτησης είχε ως θέμα τις διαπραγματεύσεις της Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) και την επιρροή στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομιλητές ήταν ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και μέλος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κύριος Νίκος Ανδρουλάκης ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Έχει επικρατήσει μία αντιδημοκρατική πρακτική αδιαφάνειας από την αρχή στη διαπραγμάτευση της TTIP. Οι τελικές ρυθμίσεις της δεν είναι ανοικτές στον πολιτικό διάλογο, στη δημοκρατία και στο δημόσιο έλεγχο. Μπορώ να εισηγηθώ ότι ένα ελληνικό κοινοβούλιο στο οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα είναι πλειοψηφικός ποτέ δεν πρόκειται να κυρώσει την TTIP».

Ο κύριος Κατρούγκαλος εμμένοντας στην πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προώθηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας με κοινωνική σκοπιμότητα, τόνισε τα διακύβευματα της επικύρωσης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων. Aναφέρθηκε στο διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ Ευρώπης και Η.Π.Α κυρίως στους τομείς των αγροτικά μεταλλαγμένων προϊόντων, όπου στην Ευρώπη το πλαίσιο είναι αυστηρότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε ενοποίηση των κανόνων αυτών μεταξύ Η.Π.Α και Ε.Ε θα υπονομεύσει τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι από αυτή τη μείωση του επιπέδου της κοινωνικής προστασίας δε θα κερδίσουν οι Η.Π.Α ως κράτος αλλά οι πολυεθνικές εταιρείες. Επιπλέον, έκανε λόγο για την αντιδημοκρατική πρακτική αδιαφάνειας του τρόπου διαπραγμάτευσης με τις Η.Π.Α από τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στο επίμαχο σημείο των ISDS, που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον και το οποίο δε φαίνεται να αποδέχονται οι σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Λόγω της οικονομικής κρίσης, η προώθηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω νέων επενδύσεων και εισροής αναγκαίων κεφαλαίων. Θα προκύψει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο η οποία αναμένεται να αποφέρει όφελος ύψους 120 δις ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και 95 δις ευρώ για τις ΗΠΑ. Η κύρωση της εν λόγω Συμφωνίας από εμάς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των θεμελιωδών συμβάσεων εργασίας για την προστασία των εργαζομένων και εφαρμογή ενός δίκαιου κανονιστικού πλαισίου μεταξύ ξένων επενδυτών και κρατών».

Ο κύριος Ανδρουλάκης από την αρχή της ομιλίας του προσέδωσε στην TTIP έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα που μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της Ευρώπης αλλά και παραπλεύρως τις πολιτικές της χώρας μας αναφορικά με την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Τόνισε τον τελικό στόχο της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ της Ευρώπης μέσω της  συμφωνίας δεδομένης της φθίνουσας ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης ρευστότητας. Τάχθηκε υπέρ της σύναψης της ΤΤΙP μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία οικονομικου περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αφορά το 50% των παγκόσμιων συναλλαγών, από το οποίο θα επωφεληθούν και οι ελληνικές εξαγωγές. Σε αυτό το σημείο ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αντίστοιχη συναφθείσα «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» μεταξύ Ε.Ε και Κορέας κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 159%. Εντούτοις, και εκείνος εξέφρασε τον προβληματισμό του απέναντι στην «πρακτική των κεκλεισμένων θυρών» που ακολουθείται στις διαπραγματεύσεις για τους όρους της συμφωνίας, τονίζοντας την ανάγκη να ενταχθούν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη διαπραγμάτευση.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α δεν είναι κάτι νέο. Και οι δύο Ενώσεις έχουν κοινό οικονομικό όφελος από τη σύναψη της TTIP. Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι παρά την κρίση οι οικονομίες της Ε.Ε και των Η.Π.Α εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσω της TTIP μειώνοντας το φορολογικό κόστος από 25-35%  διευκολύνουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν αλλά και μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε ένα διεθνές περιβάλλον μέσω των εξαγωγών. Μέσω του Διατλαντικού Συμφώνου θα βοηθήσει η Ευρώπη και τον έλληνα παραγωγό να μπορέσει να βάλει το μπουκάλι λάδι στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Αμερικής».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλαπλά οφέλη τα οποία μπορεί να αποκομίσει η ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η εγχώρια ελληνική από την επικύρωση της TTIP με τις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της τάξεως 25-30% με την οποία επιβαρύνεται σήμερα ένας ευρωπαίος παραγωγός προκειμένου να εξάγει στην αμερικανική αγορά. Ο κύριος Κυρανάκης, παρουσίασε την πρόβλεψη που είχε κάνει η Κομισιόν για το αμερικανικό Κονγκρέσο πριν τρία χρόνια, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν εργασία σε 3,5 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α ετησίως, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες παρέχουν εργασία πάνω από 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης διαφώνησε ανοιχτά με την προηγούμενη θέση του κ. Κατρούγκαλου και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την οικονομική εύνοια μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων και των κολοσσών μέσα από το Διατλαντικό Σύμφωνο, καθώς, όπως τόνισε οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήδη δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά καθώς είναι οι μόνες που μπορούν να αντέξουν το υψηλό δασμολογικό κόστος. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πλειοψηφούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καθώς αποτελούν το 99%, είναι εκείνες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την ύφεση και έχουν ανάγκη επενδύσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, κατέληξε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Φιλελεύθερους πρόκειται να επικυρώσουν το Διατλαντικό Σύμφωνο. The 2nd European Economic Forum , organized by the Institute of Research and Training of Eurepean Affairs was held successfully,  under the Money Show and the  Volunteering and Culture without Borders Festival at the Hilton Athens Hotel on the 21st December 2014 in two rounds of discussions involving the modern economic issues both on European and internal level with speakers from the political and economic “stage” of the country.

Miss Ioanna- Eugenia Bakouni, the head of human resources of I.R.T.E.A. opened the event and the Secretary General of the Administrative Board, Miss Despina Papadaki, extended her greetings and stressed the value of establishing this Institution as the inauguration of a constructive dialogue between civil society and representatives of the political and business world on contemporary economic issues, followed by Mr. Spiros Christodoylatos Managing partner of ‘ CS Compass Consulting».

The first panel of discussions was on the negotiations of the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) and its influence on the European Union economy. The speakers were Mr. Giorgos Katrougalos SY.RIZ.A MEP and member of the Group of the European Left in the European Parliament, Mr. Nikos Androulakis PASOK MEP and member of the Socialist and Democrat Group in the European Parliament, and Mr Konstantinos Kyranakis President of the Youth of the European People’s Party.

Giorgos Katrougalos: “ An undemocratic practice of opacity has prevailed from the beginning of the negotiation of TTIP.  The final arrangements are not open to political dialogue, democracy and public scrutiny. I recommend that a Greek Parliament where SY.RIZ.A will be the majority is never going to ratify the TTIP”.

Mr. Katrougalos insisted on the fixed position of the European left for promoting economic efficiency with social purpose and emphasized the validation of the issues of the Transatlantic Trade and Investment Partnership. He mentioned the different regulatory framework between Europe and USA primarily in the areas of agricultural transgenic products, where in Europe the legislation is more strict than in the USA, stressing that any integration of these standards between the U.S. and the EU will undermine the way in which the welfare State in Europe is structured, and added that the USA  as a State will not earn anything from this reduction in the level of social protection, but multinational companies will. In addition, he spoke about the undemocratic practice of opacity of the negotiations with the USA from the European Union’s negotiator, while finally he mentioned the contentious point of ISDS, that is one of the key issues of the negotiations in Brussels and Washington and which does not seem to accept the Social Democrats in the European Parliament.

Nikos Androulakis: “ Because of the economic crisis, advancing such an agreement could stimulate the European economy through new investments and capital inflows necessary. The biggest free trade zone in the world will emerge, that is expected to yield a benefit amounting to 120 billion Euros for the European Union and 95 billion Euros for the USA. The ratification of this agreement by us, the European Socialists, will depend on the application of fundamental labor conventions for the protection of workers and the implementation of a fair regulatory framework between foreign investors and States”.

Already from the beginning of his speech Mr Androulakis TTIP gave a very important nature that can affect the economy of Europe and alongside to our country’s policies regarding consumer protection, food safety and the environment. He underlined the final objective of a significant increase in the GDP of Europe through the agreement in view of the declining European economic growth, high unemployment and the lack of liquidity. He advocated the conclusion of TTIP between the European Union and the United States that would constitute the largest financial content agreement at global level, as it regards the 50% of world trade, which would benefit and Greek exports. At this point, Mr. Androulakis mentioned indicatively the corresponding concluded “Free Trade Agreement” between the EU and Korea during which Greek exports increased by 159%. However, he expressed his concern towards the ‘ in camera ‘ practicea followed in negotiating the terms of the agreement, stressing the need to include civil society in the negotiation.

Konstantinos Kyranakis: “Economic cooperation between the European Union and the USA is not something new. Both Unions have common economic benefit from the conclusion of TTIP. It is not widely known that despite the crisis on the economies of EU and the USA still represent 50% of the global economy. Through TTIP, reducing the tax costs by 25-35% makes it easier for the European businesses which want and can be competitive in an international environment through exports. Through the TTIP Europe will help and Greek producers put their oil bottles on the shelves of America’s supermarkets”.

Konstantinos Kyranakis referred extensively to the multiple benefits that can be reaped by the European market but also the domestic Greek ratification of the TTIP by the USA. He noted in particular the high tax burden of approximately 25-30% which a European producer bears today to export to the US market. Mr. Kyranakis presented the prediction the Commission had made about  the US Congress three years ago, that the European companies provide jobs to 3.5 million people in the US annually, while the US companies provide jobs to over 4 million in Europe. Afterwards Mr. Kyranakis openly disagreed with Mr. Katrougalos’ and the European Left’s previous position for the violation of labor rights and the financial favors only for the big businesses and the giants through the TTIP, as well as the large European companies are already active in the American market as they are the only ones that can afford the high tariff costs.  On the contrary, medium-sized European companies, that are currently the majority in Europe, as they are up to 99%, are those affected by the economic crisis and recession and need investment to combat unemployment. For this reason, he concluded, the European People’s Party together with the Liberals are going to ratify the TTIP.