Δελτίο Τύπου 1ο European Security & Defence Forum

Με ένθερμη ανταπόκριση και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η διοργάνωση του Διεθνές Συνεδρίου European Security and Defence Forum 2018 (ESDF 2018) από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A  υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. (ESDC) και την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων. Το ESDF 2018 έλαβε χώρα από τις 11 έως και τις 12 Μαΐου 2018 στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων την πρώτη ημέρα και στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τη δεύτερη ημέρα.

Η θεματική του ESDF 2018 εστίασε στο Debate on the future of European Security & Defence: from vision to actionενώ πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο να αναδείξει το διαλόγου σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συμμετέχοντες μεταξύ άλλων ήταν Έλληνες και διεθνείς αξιωματούχοι, Υπουργοί και Στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, Διοικητές Στρατιωτικών Ακαδημιών της Ελλάδος, Πρέσβεις και Εκπρόσωποι Πρεσβειών, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διαδραστικά σε 7 κύκλους συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή εξαίρετων προσκεκλημένων ομιλητών και θεματολογία σχετική με την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια.

Οι θεματικές του ESDF 2018 ήταν οι ακόλουθες:

  • “The new EU Global Strategy and the future of CFSP: challenges ahead”
  • “Strengthening EU’s external security in a more complex world”
  • “Towards the development of the EU’s internal security in light of the new terroristic threats”
  • “NATO’s role as a security provider and the impact on Common Foreign and Security Policy”
  • “Migration: a destabilization factor for the E.U.?”
  • “Energy Security challenges for European Union”
  • “Cyber threats for EU in the 21st century”

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Υπεύθυνη Διοργάνωσης του ESDF 2018, κα. Δ. Παπαδάκη, ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κος Δ. Αβραμόπουλος, ο Συνταγματάρχης Πεζικού και Δ/ντής Δ/σεως Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΔΙΠΕΑ) της Γενικής Δ/σεως Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΠΔΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, κος Θ. Οικονόμου και τέλος η Δ/τρια Γραφείου Δημάρχου Αθηναίων και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών – ΕΑΤΑ, κα. Μ. Λογοθέτη.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων ξεκίνησε για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας της Ε.Ε. με τον Στρατηγό Μ. Κωσταράκο να δηλώνει: «Εάν περιμένετε να δείτε ξένους να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, σας λέω ότι δεν θα τους δείτε. Το να κάθεται κάποιος στην γωνία και να κλαίει, δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι της Ευρώπης, όμως αυτά πρέπει να τα υπερασπιστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». Η κα. Κοππά, Επ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε τη σημασία του να μάθουμε να δουλεύουμε με συνεργασίες και να αναζητήσουμε τις πιθανότητες συνεργασιών.

Μεταξύ των διακεκριμένων Ομιλητών του European Security & Defence Forum 2018 ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος. Νικόλαος Τόσκας, ο οποίος μιλώντας για την εσωτερική ασφάλεια στην Ε.Ε. ανέφερε μεταξύ άλλων για τις μεταναστευτικές ροές και τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Συμμετείχαν επίσης, η Πολιτική Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κα. Amy Carlon, η Πρέσβης της Φινλανδίας στο Κόσσοβο και πρώτη γυναίκα Επικεφαλής στρατιωτικών Επιχειρήσεων/Αποστολών της Ε.Ε. ως πρώην επικεφαλής της EUPOL Αφγανιστάν, κα. Pia STJERNVALL, ο Γαλλικός Σύμβουλος Άμυνας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κος. Colonel Richard COLEMAN, τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, κος Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, την Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Αθήνα, κα. Anna Barbarzak, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και Επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Cyber Security, κος. Λέανδρος Μαγκλάρας,  καθώς και ο πρ. Διοικητής του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, κος. Γεώργιος Τσόγκας.

To I.R.T.E.A. αποτελεί ένα καινοτόμο Think-Tank στην Ελλάδα και την Ευρώπη που στοχεύει στην ενίσχυση της γνώσης και του διαλόγου σχετικά με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα και τις πολιτικές. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στη διοργάνωση Συνεδρίων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, ηγεσίας και διαπραγματεύσεων, συνεργασία με τις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Ελλάδος και εξειδίκευση στη διοργάνωση καινοτόμων και διαδραστικών εκπαιδευτικών εργαλείων επί των θεσμών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2015 είναι μέλος του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας & Ασφάλειας (ESDC) με ενεργό συμμετοχή στις δράσεις του Δικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου www.esdf.irtea.gr ή απευθυνόμενοι στην ομάδα της διοργάνωσης στο esdf.irtea@gmail.com ή το 2130250217.

ESDF.2018_SCHEDULE