Chance 2 Change Europe

Μια από τις κυριότερες αποστολές του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επιχειρηματικό κόσμο. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων αποτελώντας ενεργό μέλος της εκστρατείας των Γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Youth 4 Europe  της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ξεκινάει την καμπάνια Chance 2 Change Europe για τις Ευρωκλογές του 2014.
Διανύοντας ήδη τον τέταρτο χρόνο της ύφεσης στην Ευρώπη και βιώνοντας τον πιο έντονα σε ελληνικό επίπεδο, έχει γίνει πλέον εμφανές το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους νέους και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, γεννήθηκε η ιδέα του Chance 2 Change Europe, μιας καμπάνιας που στόχο δεν έχει μόνο την εκπαίδευση. Βασικότερο ζητούμενο για εμάς είναι να επιχειρήσουμε να φέρουμε πιο κοντά τους νέους με την πολιτική και με την ευρωπαϊκή της διάσταση κυρίως, η οποία έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι δύο κεντρικοί άξονες που επιλέχθηκαν, ως βάσεις της δράσης, δεν είναι ζητήματα που αφορούν το παρόν και το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης, αλλά ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας θέματα για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Ένωσης και της πορείας της χώρας μας σε αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα και ξεκινώντας με τον πρώτο άξονα θέλουμε να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και τις Αρχές που ενσωματώνει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές ημερίδες με νέους, αλλά και φορείς νέων ανεξαρτήτου ακαδημαϊκού αντικειμένου σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Κόρινθο. Στην Αθήνα θα ακολουθήσει ημερίδα για νέους και φορείς με την συμβολή των Πρεσβειών των χωρών που είναι υπό ένταξη ή έχουν ενταχθεί πρόσφατα στην Ε.Ε. και ακαδημαϊκών.  Μέσω αυτών των συναντήσεων θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε στους νέους τους λόγους αυτούς που μας οδήγησαν στην είσοδο στην Ε.Ε, στη δημιουργία της, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά για την επιτακτική ανάγκη δημοκρατικής έκφρασης των νέων στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο δεύτερος άξονας αντιπροσωπεύει την πολιτική διάσταση της Ε.Ε, και κυρίως τη συζήτηση ως προς το δημοκρατικό ή μη χαρακτήρα της, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν με σκοπό την ανακούφιση των προβλημάτων των νέων πολιτών. Σε αυτό το σημείο θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση, νέων αλλά και οργανώσεων νέων ανεξαρτήτου ειδικότητας και ακαδημαϊκής κατεύθυνσης και έπειτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί Debate με δημοσιογράφους ως “ανακριτές”  μεταξύ υποψήφιων ευρωβουλευτών από τα ελληνικά κόμματα  με επίκεντρο την ατζέντα που θα έχουν θέσει οι ίδιοι οι νέοι, μέσω των συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Βασικότερο ζητούμενο για εμάς είναι να επιχειρήσουμε να φέρουμε πιο κοντά τους νέους στην πολιτική και στην ευρωπαϊκή της διάσταση κυρίως, η οποία έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα συγκεντρώσει πολίτες ποικίλων ηλικιών, επιστήμονες και αξιωματούχους των κέντρων λήψεως αποφάσεων με στόχο την προώθηση διαλόγου αλλά και στην συγκέντρωση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων για την Ευρώπη. Οι καταληκτικές πολιτικές προτάσεις των νέων θα διοχετευτούν στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο με στόχο την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων νέων αλλά και την πραγματική συμμετοχή αυτών στα κοινά προς όφελος της νέας γενιάς.