Πρόσκληση συμμετοχής στο Workshop “Blockchain and the Decentralization of Democracy” του έργου DCP v.2.0

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. υλοποιεί στα πλαίσια του προγράμματος “Digital Civic Participation v2.0 (DCP v2.0)” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Citizens, Equality, Rights and Values της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CERV-2021-CITIZENS-TOWN), workshop στις 31 Μαρτίου 2023, στον χώρο του “Gazi View” (στον Κεραμεικό, Ιάκχου 22) και ώρα 16:00, με θέμα “Blockchain and the Decentralization of Democracy”.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενεργοποίηση των νέων και η ανάδειξη της συμβολής των συστημάτων Blockchain (συστήματα αποκέντρωσης λήψης αποφάσεων) στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και την ψηφιακή δημοκρατία ευρύτερα, η εκδήλωση βασίζεται στις δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, σκοπό έχει να εμπλέξει νέους, εκπροσώπους Δήμων ή υπαλλήλους Δήμων που ασχολούνται στον τομέα της νεολαίας, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ή καινοτόμες πρωτοβουλίες και εργαλεία συμμετοχικότητας.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της ανάγκης για γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις, η ρυθμιστική εξουσία έχει μετατοπιστεί στις επιμέρους κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αμφιβολιών για το κατά πόσον υπάρχει επαρκής κοινωνική εκπροσώπηση, ενώ η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας στην διαδικασία λήψης είναι πιο σημαντική από ποτέ και βασικός παράγοντας για βιώσιμα οικονομικά, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά αποτελέσματα. Το έργο αυτό έρχεται να μελετήσει τα ψηφιακά εργαλεία συμμετοχικότητας, τις ανάγκες της κοινωνίας και το κατά πόσο αυτές εκφράζονται μέσα από αυτά, αλλά και την αποτελεσματατικότητα της χρήσης των εν λόγω εργαλείων σε τοπικό επίπεδο. Μέσω της συμμετοχής στις δραστηριότητες του έργου, επιδιώκεται η ανάλυση της επίδρασης του COVID-19 στον τρόπο ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών καθώς και η μελέτη των μεταβολών στα μέσα και τους τρόπους συμμετοχής στο πλαίσιο της πανδημίας.


Το έργο “DCP v2.0” επίσης στοχεύει στην καταγραφή και ανάλυση των ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στις χώρες της Ε.Ε. και την δημιουργία ενός εύχρηστου manual για το πως και σε ποιες περιστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σκοπός του εγχειριδίου είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και από όλους, έτσι ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Οι δράσεις του έργου αφορούν στα εξής:
• Τη μελέτη και διερεύνηση των υφιστάμενων εργαλείων και μεθόδων συμμετοχής των πολιτών
• Την παρουσίαση των εργαλείων αυτών σε όλα τα μέλη της κοινωνίας με πρακτικά παραδείγματα και τρόπο κατανοητό από όλους, καθιστώντας τα προσβάσιμα και υλοποιήσιμα .
• Την επιμόρφωση, την εκπαίδευση αλλά και την ενδυνάμωση τόσο των νέων όσο και των δημοτικών υπαλλήλων με τα ψηφιακά εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας.
• Τον εντοπισμό και την ανταλλαγή ‘’καλών πρακτικών’’ στον τομέα της ψηφιακής συμμετοχής μεταξύ των ευρωπαϊκών δήμων
• Ενίσχυση της ψηφιακής συμμετοχής με τελικό στόχο την αύξηση της άμεσης εμπλοκής των πολιτών με τα ψηφιακά εργαλεία.

Κατά τη διάρκεια του έργου, νέοι από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων-Eταίρων, θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων με τη βοήθεια μεθόδων και εργαλείων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου.


Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι οι παρακάτω:
• Σε τοπικό επίπεδο ο κάθε εταίρος θα προβεί σε καταγραφή και συλλογή δεδομένων σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται , αλλά και στην ανάλυση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας
• Κατόπιν στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί διακρατικό συνέδριο με σκοπό την την ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών μεταξύ των δημόσιων αρχών και οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών
• Κάθε εταίρος θα πραγματοποιήσει workshop μεταξύ νέων και δημοτικών υπαλλήλων
• Τέλος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα διακρατικό Hackathon, με βασικό άξονα την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων σε τοπικό επίπεδο.

Το έργο θα διαρκέσει 24 μήνες και ομάδες στόχου αποτελούν νέοι 15-30 ετών αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στον τομέα της Νεολαίας, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης εργαλείων συμμετοχικής δημοκρατίας και καινοτόμων εργαλείων e-democracy για το Δήμο τους.

Δηλώστε συμμετοχή για το Workshop ΕΔΩ

Βήματα του έργου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του φορέα και τους λογαριασμούς μας στα social media!