Απολογιστικό Δελτίο Τύπου – Ευρωπαϊκή Συνάντηση “Ψηφιακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση” 23-25/01/2023, Αθήνα

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου – Ευρωπαϊκή Συνάντηση “Ψηφιακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση” 23-25/01/2023, Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση του έργου “Internet Access for Participation, Learning and Active Youth – i-PLAY” («Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για Συμμετοχή, Μάθηση και Ενεργό Νεολαία – i-Play»). Η Συνάντηση, με θέμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 σε 2 μέρη και συγκέντρωσε 26 ξένους συμμετέχοντες και 85 Έλληνες.

Το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού, όπου 26 εκπρόσωποι των 7 εταίρων από όλες τις χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Ρουμανία και Αλβανία) αλλά και πολίτες του Δήμου, μαθητές από το 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο του Δήμου και φοιτητές από Πανεπιστήμια της Αθήνας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε πρωτοβουλίες, πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιακής αλληλλεγγύης της χώρας τους.

Την εκδήλωση άνοιξε η εκτελεστική διευθύντρια του I.R.T.E.A., κα. Δέσποινα Παπαδάκη καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και παρουσιάζοντας συντόμως την ημερήσια διάταξη αλλά και το έργο «i-PLAY». Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο κ. Αριστείδης Νάκας, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορυδαλλού, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου σε τέτοιες πρωτοβουλίες που εμπνέουν την εξωστρέφεια.

Από την 2η Συνάντηση του Έργου “i – PLAY” με τίτλο “Ψηφιακή Αλλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, 24/01/2023, Δ. Κορυδαλλού

Έπειτα, το λόγο πήρε ο συντονιστής εταίρος του έργου, ο οποίος παρουσίασε το έργο, τους στόχους του, το επιθυμητό αντίκτυπο, αλλά και την πορεία που αναμένεται να έχει μέχρι το τέλος του, το Μαϊο του 2023.

Κατόπιν, οι εταίροι με τη σειρά πήραν το λόγο και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των τοπικών δράσεων που υλοποίησαν με του «Young Players» και νέους συμμετέχοντες, όσων αφορά καλές πρακτικές ψηφιακής αλληλλεγγύης στις χώρες τους. Το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτές, αλλά να δει το μέτρο σύγκρισης από χώρα σε χώρα όσον αφορά τη θεματική αυτή.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η εκδήλωση προχώρησε σε μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στη θεματική. Κατά τη διάρκεια αυτής, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε διαδικτυακά, τον Δρ. Λέανδρο Μαγκλάρα, Καθηγητή για την Κυβερνασφάλεια στο Napier University του Εδιμβούργου, αλλά και τον κ. Νικόλαο Μωραϊτάκη, από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με «Συμμετοχικά Εργαλεία για τη Νεολαία/e-democracy».

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των εταίρων του δικτύου του έργου, προχώρησαν σε μια Συνάντηση Εταίρων, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να κοινωνικοποιηθούν στο κλείσιμο του πρώτου μέρους της εκδήλωσης.

Το δεύτερο μέρος έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία, Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Οικονομικού Τμήματος με την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κοτταρίδη. Εκεί υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Κοτταρίδη, οι ξένοι και Έλληνες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να αναπτύξουν μια συζήτηση πάνω στις έξυπνες πόλεις, τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση.

Λίγα λόγια για τον έργο συνολικά

Σύμφωνα με την EUROSTAT «Ευρυζωνική και Συνδεσιμότητα» 2019, στην ΕΕ περίπου το 86% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, αλλά στις αγροτικές και περιφερειακές περιοχές σε χώρε όπως, Ιταλία, Λετονία, Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Πορτογαλία το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 62%. Επίσης περίπου το ένα τρίτο από αυτούς δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο λόγω του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.

Η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία που συνδέεται με τον COVID-19 ανάγκασε τους πολίτες της ΕΕ να αναθεωρήσουν πλήρως τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο ζωής τους, τον τρόπο που εργάζονται, τη μελέτη και τη μάθηση.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών έχει αναδειχθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας και της ένταξης στο Διαδίκτυο.

Σε αυτήν την περίπλοκη εικόνα, οι στόχοι που καλείται το Δίκτυο I-PLAY να πετύχει είναι τα εξής:
• Να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών.
• Να δώσει φωνή σε αγροτικές και περιφερειακές περιοχές και ψηφιακά αποκλεισμένους πολίτες.

Το δίκτυο του έργου αποτελείται από:
• Comune di Castrignano del Capo – Ιταλία
• Inclusive Europe – Βέλγιο
• E-Juniors – Γαλλία
• Albanian Association of Municipalities – Αλβανία
• Fattoria Pugliese Diffusa APS – Ιταλία
• VO Musninku kaimo bendruomene – Λιθουανία
• Institute of Reasearch and Trainning in European Affairs – Ελλάδα
• Associacao Juvenil da Ilha Terceira – Πορτογαλία
• Asociatia Nameless Art – Ρουμανία

Για να ενημερώνεστε για την πορεία του συγκεκριμένου έργου αλλά και για περισσότερες πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.irtea.gr και ακολουθήστε μας στα Social Media.