Δελτίο Τύπου – Young Service Designers: Public Innovation Labs

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A., συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Young Service Designers – YSD. Το έργο αποτελεί την κοινή προσπάθεια 6 κρατών-μελών της Ε.Ε. – Ιταλία, Γερμανία, Φινλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Ελλάδα – να ενδυναμώσουν τη νεολαία μέσω ειδικευμένων εκπαιδεύσεων, παρέχοντας ευκαιρίες συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και εμπειρία στην αναδιαμόρφωση στο σχεδιασμό των τοπικών αστικών τους κέντρων. Συγκεκριμένα, το έργο εκπαιδεύει τους νέους στη μεθοδολογία του σχεδιασμού υπηρεσιών, με έμφαση στους πυλώνες της κοινωνικής ένταξης και της πράσινης ανάπτυξης, με στόχο οι σχεδιασμένες υπηρεσίες να εφαρμοστούν σε κάποιο τοπικό δήμο. Ο Δήμος Σαλαμίνας αποτελεί το Δήμο-εταίρο του έργου και συνεργάζεται με το I.R.T.E.A. για την υλοποίηση και πιλοτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων του έργου στην τοπική του κοινωνία και περιβάλλον. Το έργο έχει συνολική διάρκεια από 01/05/2021 έως 30/04/2023 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα ERASMUS+ ((European Youth Together (EYT) Sub – programme under Education, Audiovisual and Culture Executive Agency – EACEA (GA n°624732)).

Πρώτο στάδιο του έργου ήταν η έρευνα πεδίου, με τις μεθόδους χαρτογράφησης αναγκών και διεξαγωγής συνεντεύξεων. Το I.R.T.E.A. ήρθε σε επαφή με τους τοπικούς παράγοντες του Δήμου Σαλαμίνας – εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νεολαίας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και νέοι του νησιού- με στόχο να διερευνήσει τις ιδιάζουσες ανάγκες των νέων του νησιού και να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα νεαρών σχεδιαστών, δίνοντάς του το απαραίτητο f eedback και ορίζοντας το context.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας πεδίου, οι Young Services Designers συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης δυνατοτήτων, Capacity Building Programme. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 6 συναντήσεις σε υβριδική μορφή συνολικής διάρκειας 40 ωρών, με την καθοδήγηση του κ. Νικολάου Μωραϊτάκη, εξειδικευμένου trainer με πολυετή εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού υπηρεσιών, πολιτικής κινητοποίησης και συμμετοχής των νέων. Στόχος του Capacity Building Programme ήταν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη μεθοδολογία σχεδιασμού υπηρεσιών μέσω διαδραστικών εργαστηρίων, δραστηριοτήτων και ασκήσεων, αναπτύσσοντας παράλληλα και τα soft skills τους, όπως δημιουργική σκέψη, ομαδική συνεργασία και ικανότητες επικοινωνίας. Το υλικό του Capacity Building Programme αναρτήθηκε στην πλατφόρμα διαδικτυακής, ασύγχρονης εκπαίδευσης του I.R.T.E.A., CEREBRUM. Το Capacity Building Programme αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε με βάση το εκπαιδευτικό μοντέλο UPSHIFT της UNICEF, με στόχο την ενδυνάμωση των νέων και την παροχή ευκαιριών συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων προς αυτούς. Έχοντας παρακολουθήσειτο Capacity Building Programme, οι YSDs μπορούν να διεκδικήσουν την πιστοποίηση LEVER UP. Πρόκειται για μια παγκοσμίου φήμης πιστοποίηση η οποία αναγνωρίζει επίσημα τα soft skills που αποκτήθηκαν μέσω μη-επίσημων μεθόδων εκπαίδευσης και μέσω της δια βίου μάθησης. Με την απόκτηση της πιστοποίησης, οι Young Service Designers αποκτούν νέα δυναμική στην αγορά εργασίας και έχουν περισσότερες πιθανότητες κατάκτησης καίριων θέσεων σε Ευρωπαϊκούς άλλα και διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις.

Επόμενο στάδιο του έργου είναι τα Public Innovation Labs, όπου οι YSDs θα εργαστούν σε 3 ομάδες, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και τελειοποίηση των πολιτικών παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας. Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12, 14 και 18 Νοεμβρίου, οι YSDs θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες τους τόσο με τον trainer του προγράμματος, αλλά κυρίως με βασικούς παράγοντες του νησιού, όπως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπους του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου και με τον ίδιο το Δήμαρχο Σαλαμίνας, κ. Γιώργο Θ. Παναγόπουλο. Στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ιδέας πολιτικής παρέμβασης που πρόκειται να υλοποιηθεί στη Σαλαμίνα. Οι YSDs θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο Δήμαρχο, στους Αντιδημάρχους, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεολαίας, εκπαιδευτικούς, νέους του νησιού, αλλά και τους συμμετέχοντες του έργου “Youth for EU”.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο των Public Activities, όπου σύσσωμη η ομάδα των YSDs θα επικοινωνήσει και προωθεί την πολιτική παρέμβαση και τη συμβολή σε κοινό Εκπροσώπων Ελληνικών Δήμων, Εταιρείες, Φορείς και πρόσωπα χάραξης πολιτικών και άλλους stakeholders.

Τέλος, οι YSDs έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν μέσω των peer-to-peer training events. Το πρώτο peer-to-peer event πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στο Λούμπλιν της Πολωνίας, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2023. Το ταξίδι έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες να συναντηθούν, να συζητήσουν για την εξέλιξη των σχεδίων τους και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Το επόμενο peer-to-peer event θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2022 και θα φέρει τους YSDs στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου http://ysd-project.eu/.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο του I.R.T.E.A., μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.irtea.gr και να καλέσετε στο +302130250217.