ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Ζωντανή Βιβλιοθήκη για τη Μνημόνευση του Ολοκαυτώματος» 12.02.2021, ΖΟΟΜ

Στις 12 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η διαδικτυακή εκδήλωση «Ζωντανή Βιβλιοθήκη για τη Μνημόνευση του Ολοκαυτώματος» στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου  “Remember Holocaust – Building Bridges for a common future” το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της ΕΕ “Europe for Citizens”.

Στόχος της Ζωντανής Βιβλιοθήκης ήταν να ακουστούν μαρτυρίες κι εμπειρίες από τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, να μοιραστούν τα «Ζωντανά Βιβλία» την εμπειρία τους ως μέλη των Εβραϊκών κοινοτήτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε θέματα ρατσισμού, στερεοτύπων και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τον ρόλο του Ζωντανού Βιβλίου έλαβε ο κ. Jozef Cipin, ο οποίος ως επιζών του Ολοκαυτώματος μοιράστηκε, με τους συμμετέχοντες, στιγμές από την ζωή του πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη μεταφορά του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και την απελευθέρωση του από τους Ναζί. Ο κ. Γεώργιος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Ζωντανό Βιβλίο ταξίδεψε τους συμμετέχοντες στη Θεσσαλονίκη και μοιράστηκε μαζί τους στιγμές από την ζωή της Κοινότητας στην πόλη πριν το Ολοκαύτωμα και τον ρόλο που έπαιξαν το μορφωτικό επίπεδο και οι γνώσεις των κρατούμενων πάνω στη μουσική κατά την παραμονή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Jerome (Dan) VItenberg, έχοντας τον ρόλο του Ζωντανού Βιβλίου, εξιστόρησε εμπειρίες από την ζωή του σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την αντιμετώπιση που είχε ως μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας σε αυτές. Τέλος, η κα. Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός και θεατρική παραγωγός, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τη δικιά της ιστορία ως Ζωντανό Βιβλίο η οποία αφορούσε στους Ρομά και στα όσα έζησε αυτή η κοινωνική ομάδα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την ιστορία των προγόνων του κατά τα επεισόδια του Ολοκαυτώματος.

Τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη παρακολούθησαν πάνω από 160 νέοι, μαθητές, εκπρόσωποι Δήμων, οργανώσεων και μέλη της Εβραϊκής κοινότητας που προέρχονται από 10 διαφορετικές  χώρες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες άκουσαν  ξεχωριστές ιστορίες ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους καλεσμένους θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), η σλοβάκικη οργάνωση Youth for Equality, η γερμανική οργάνωση Jugend Bildung und Kultur EV κι ο πολωνικός οργανισμός European Foundation for Human Development οι οποίοι αποτελούν τους εταίρους του έργου μαζί με το Ινστιτούτο Έρευνας & Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, συντονιστή του έργου.