Δελτίο Τύπου για το Ευρωπαϊκο Έργο ” EUnited in Journalism”

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-I.R.T.E.A., ως Επικεφαλής εταίρος και σε συνεργασία με 5 Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, υλοποίησε το Ευρωπαϊκό έργο “EUnited in Journalism” το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ για τη νεολαία.

Το έργο αφορούσε την εκπαίδευση 44 νέων από 6 χώρες ( Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία,Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα), σε διάφορες θεματικές της δημοσιογραφίας. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τις 17/6 έως και τις 22/6 στην πόλη των Χανίων της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια του έργου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κριτικής σκέψης μέσα από τα διαδραστικά εργαστήρια.

Επίσης στο πλαίσιο της Ανταλλαγής νέων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν  για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης καθώς και τις ευκαιρίες δημιουργίας δημοσιογραφικών καναλιών σε διάφορες δωρεάν πλατφόρμες, καθώς και την ανάγκη ή χωρητικότητα στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα.
Ύστερα από τα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να γίνουν δημοσιογράφοι, με συγκεκριμένη δομή, λογότυπο, καθώς και πλατφόρμα ενημέρωσης. Οι κύριες θεματικές εντοπίζονται στο Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, καθώς και στην Πολιτική επικαιρότητα. Μέσα από αυτή την διαδικασία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν με διαδραστικό τρόπο,  τη δημοσιογραφική ιδιότητα με όλες τις γλωσσικές και πολιτιστικές δυσκολίες, και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμά τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα από διαφορετικές χώρες και κοινωνικά υπόβαθρα, και να ανταλλάξουν απόψεις και γνώμες γύρω από την δημοσιογραφία καθώς και σε άλλα σημεία κοινού ενδιαφέροντος μέσα από δραστηριότητες που δεν είχαν ως κύρια θεματική μόνο τη δημοσιογραφία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η εκπαίδευσή και η κατάρτιση των νέων σε δημοσιογραφικά θέματα καθώς και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και τεχνολογικής κατάρτισης στο δημοσιογραφικό χώρο. Στην πορεία του προγράμματος, με την κατάσταση της αβεβαιότητας στον δημοσιογραφικό χώρο, ως προς την εγκυρότητα της είδησης, ένας επιπλέον στόχος τέθηκε, αυτός ο στόχος ήταν η κατάρτιση των νέων στην έρευνα και στην αξιολόγηση των πηγών πριν την δημοσιοποίηση της.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του έργου έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα ERASMUS+, European Solidarity Corps, τις εθελοντικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και για τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω της πιστοποίησης Youthpass.