Απολογιστικό Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκού Έργου EUropa.S T.E.EN.S.

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-I.R.T.E.A. υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Έργο EuropaS T.E.EN.S. «EuropaSimulation – Training Europeans Enhancing Solidarity» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος ERASMUS+ Youth της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας κ Θρησκευμάτων.

Οι δύο πρώτες φάσεις του Έργου, αυτή της Πρόβας Προετοιμασίας των συμμετεχόντων και της Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υλοποιήθηκε στους Δήμους Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ναυπλιέων, Ηρακλείου, Χίου και Θεσσαλονίκης κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, με συμμετέχοντες συνολικά 300 μαθητές των τάξεων Α’, Β’ & Γ’ Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου. Το θέμα της Συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν «Ευρωεκλογές 2019: η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά».

Οι μαθητές διαβουλεύτηκαν ως Ευρωβουλευτές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα ποσοστά Ευρωσκεπτικισμού, ιδίως με αφορμή τις Ευρωεκλογές 2019, αλλά και τις ιδέες τους για τη θεματική συζήτησης. Σε όλες τις τοπικές Προσομοιώσεις εξήχθησαν σημαντικές αποφάσεις και οι νέοι προβληματίστηκαν σχετικά με τα θέματα που τους επηρεάζουν στην καθημερινότητά τους τώρα αλλά και στο μέλλον. Συνεργάστηκαν, πραγματοποίησαν συμμαχίες και βίωσαν τις δυσκολίες που υφίστανται στη λήψη κάποιας απόφασης μέσα στην Ευρωβουλή.

Ο Δομημένος Διάλογος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2019, στην Αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Μέσων και Επικοινωνίας, με συμμετέχοντες τους 5 μαθητές από κάθε Δήμο που ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους στην τοπική Προσομοίωση. Στο Δομημένο Διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών, Ευρωβουλευτές, Ακαδημαϊκοί, καθώς και Θεσμικοί Εκπρόσωποι, οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήματα των μαθητών, αναπτύσσοντας μαζί τους γόνιμο διάλογο, με άξονα τη θεματολογία της Προσομοίωσης, τα όσα συζητήθηκαν από τους μαθητές στα πλαίσια αυτής, καθώς και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.

Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τα αποτελέσματα αυτού, όπως και υλικό που θα προετοιμάσουν οι μαθητές αναμένεται να ενταχθεί στην καμπάνια για τις Ευρωεκλογές του 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.