Δελτίο Τύπου EUropa.S T.E.EN.S Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «EUropa.S. T.E.EN.S» στη Θεσσαλονίκη, με συμμετέχοντες μαθητές Α’,Β΄ και Γ’ Λυκείου, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Προσομοίωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με συνολικά 65 συμμετέχοντες μαθητές από 9 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους διοργανωτές της δράσης, οι μαθητές κατάφεραν να «απαρνηθούν» προσωρινά την μαθητική τους ιδιότητα και να λάβουν το ρόλο Ευρωβουλευτών με στόχο να διαπραγματευτούν πάνω στο θέμα της «Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προκειμένου να προβληματιστούν, να διαμορφώσουν άποψη, να συνδιαλέγουν και εν τέλει να προβούν στη λύση αυτού του ζητήματος, ακολουθώντας τις καθιερωμένες διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συμμετέχοντες ζητούσαν συνεχώς το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους, κάνοντας καίριες παρεμβάσεις και εντυπωσιάζοντας με το γνωστικό τους επίπεδο και ώριμη σκέψη τους.
Στη συνέχεια, οι μαθητές, αφού υποστήριξαν τις θέσεις της πολιτικής ομάδας και των κρατών μελών που εκπροσωπούσαν, προχώρησαν σε αντιπαράθεσες απόψεων και άσκηση επιχειρηματολογίας για να διαμορφώσουν – στα πλαίσια πάντα της συνεργατικότητας – ένα Κείμενο Απόφασης στο οποίο συμφώνησε, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομοφωνία η Ολομέλεια των μελών των Ευρωπαϊκών Κομμάτων, σεβόμενοι τη διαφορετικότητά τους και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το όφελος των νέων μέσα από τη συμμέτοχή τους στο «EUropa.S. T.E.EN.S» ήταν πολλαπλό καθώς ανέπτυξαν την ικανότητα του διαλόγου, της ομιλίας σε ευρύ κοινό και τις ηγετικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, η εμπειρία αυτή τόνωσε το γνωστικό τους επίπεδο σχετικά με τα Ευρωπαϊκά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας τους και επίσης ανέδειξε, καινούργιες δυνατότητες και νέες πτυχές του εαυτού τους, όπως οι ίδιοι μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι κατά το τέλος της προσομοίωσης. Οι Ευρωβουλευτές μετά το πέρας της προσομοίωσης κατέθεσαν «Εισήγηση για επανάληψη της διαδικασίας», λαμβάνοντας μια τελευταία ομόφωνη απόφαση στα πλαίσια της φετινής Προσομοίωσης.