Δελτίο Τύπου Kick off του ευρωπαϊκού έργου STEPS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Eναρκτήρια Eκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου STEPS, η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και έλαβε χώρα στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των εκπροσώπων όλων των εταίρων: κ. Στεφανάκη, Δήμαρχο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Χατζηγιαννάκη, Δήμαρχο του Δήμου Σκύρου, , κ. Πετρίδη, Δήμαρχο του Δήμου Κομοτηνής, κα. Μαρούγκα, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας, κ. Αλαμπρίτη, Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Αραδίππου (Κύπρος), κα. Μπατράκα, εκπρόσωπο της Sistema in G (Λετονία) και την κα. Κούσουλα, εκπρόσωπο της TidsNatverket I Bergsjon (Σουηδία).

Τον χαιρετισμό για την έναρξη της εκδήλωσης εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κούντουρος και έπειτα ακολούθησε εκτενής παρουσίαση του έργου STEPS από τον πρόεδρο του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. και διαχειριστή του έργου, κ. Αντωνακάκη.

Βασικά σημεία της παρουσίασης αποτέλεσαν το όραμα του έργου STEPS που είναι η ισότητα των ευκαιριών στην Ευρώπη για την εκπαίδευση, πέρα από κάθε πολιτισμικό, οικονομικό, κοινωνικό και γεωγραφικό περιορισμό.

Χρησιμοποιώντας την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία το έργο επιθυμεί να γίνει ένα Κέντρο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών που προάγει η Ένωση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χρήστες να λάβουν πολύτιμες γνώσεις μέσω εκπαιδεύσεων μη τυπικής μάθησης και της e-learning πλατφόρμας CEREBRUM Online System που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, πέρα από τα στενά όρια της τάξης, αλλά και πέρα από τα εμπόδια που ανακύπτουν για τις ευπαθέστερες ομάδες, η οποία θα λειτουργήσει ως εξ αποστάσεως ακαδημία, χώρος συζήτησης και προβληματισμού των χρηστών για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένες πολιτικές της Ε.Ε.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν όλοι οι εταίροι του έργου οι οποίοι με τη σειρά τους ανέφεραν τη σημασία του έργου για τη νεολαία της περιοχής τους, ενώ τόνισαν το μεγαλόπνοο σχέδιο του έργου που προσπαθεί να πετύχει στις τοπικές κοινωνίες επιφέροντας πολλαπλό και πολυεπίπεδο αντίκτυπο. Όλοι οι εταίροι δεσμεύτηκαν για τη βέλτιστη αξιοποίηση του έργου και των δυνατοτήτων του ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των Κέντρων Νέων που θα δημιουργηθούν.

Οι μαθητές, οι νέοι 18-30, οι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι στον τομέα της νεολαίας θα εκπαιδευτούν σε θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας και των σχολικών μονάδων και τη βιώσιμη λειτουργία των Κέντρων Νέων.

Τέλος, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους προσκεκλημένους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο STEPS (www.stepsyouthcenters.eu), μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο 2130250217 και στο steps.youthcenters@gmail.com