Δελτίο Τύπου: «Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου»

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία Συνέδριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εθελοντισμού Money Show στο Ξενοδοχείο Hilton το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 με θέμα «Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου».

Στην κατάμεστη αίθουσα Εσπερίδες του ξενοδοχείου, νέοι και στελέχη τόσο της Κοινωνίας των Πολιτών όσο και εκπρόσωποι του στενού και ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παρακολούθησαν το πάνελ των ομιλητών ενώ έθεσαν πολλές και εύστοχες ερωτήσεις για τη σημασία της ενέργειας στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας λόγω του αγωγού ΤΑP, καθώς και των επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών από την ενεργειακή πολιτική. Την έναρξη του συνεδρίου σήμανε η Γενική Γραμματέας του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. κα. Παπαδάκη Δέσποινα, η οποία αφού τόνισε τη στρατηγική επιλογή του φορέα επί της εν λόγω θεματικής έδωσε το λόγο στη Συντονίστρια κα. Ι. Φωτιάδη, δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινής, η οποία με τη σειρά της παρουσίασε το πάνελ των Ομιλητών και εισήγαγε το κοινό στο θέμα.

Ο κος. Κ. Μαθιουδάκης, Καθηγητής του ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας Ενέργειας 2009-2015, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε τα σχέδια επί των αγωγών διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την περιφέρεια της Ελλάδας, ανέλυσε τη σημασία των κοιτασμάτων σε ελληνικό και μη έδαφος με γνώμονα το οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος που αναπτύσσετε για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας.

Ο κος. Ν. Ε. Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Δ/ντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε τις θεσμικές αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον ανταγωνισμό και την ελευθέρωση αγορών και τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές και νομοθετικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν σημαντικά επενδυτικά και στρατηγικά έργα ενεργειακών υποδομών στην περιοχή. Όπως τόνισε, προϋπόθεση για την τόνωση του ανταγωνισμού, είναι πέραν των όποιων ρυθμιστικών παρεμβάσεων και εποπτείας της αγοράς, η ύπαρξη επαρκών δικτύων και υποδομών.

Ο κος. Κ. Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων πραγματοποίησε στρατηγική ανάλυση των ευκαιριών και κωλυμάτων για την ελληνική εξωτερική πολιτική και το ρόλο εν γένει της χώρας, υπερθεμάτισε την αδυναμία χαρακτηρισμού της χώρας ως ενεργειακού κόμβου στα Βαλκάνια δεδομένης της θέσης και του ρόλου της στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη στροφής της Ελλάδας στη δημιουργία εγχώριων υποδομών, συνδέσεων με τη νησιωτική χώρα, και αναζήτηση τρόπων καλύτερης διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη και τη στρατηγική αναβάθμιση μέσω συμπράξεων και σταθερών συμμαχιών με στόχο τη διασφάλιση ανταγωνιστικότερων τιμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε έγινε κριτική αποτίμηση των κατά καιρούς εθνικών στρατηγικών επιλογών στον τομέα της ενέργειας, ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, ενώ παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα καλύτερης διαχείρισης των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.