Ημερίδα Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 η προγραμματισμένη Ημερίδα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Προσομοίωσης Στρατιωτικών Ακαδημιών – Military Academies Simulation 2015. Η εν λόγω Ημερίδα αποτέλεσε προπομπό της διεξαγωγής της 4ης κατά σειράς Προσομοίωσης Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων από το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων – ΣΝΔ, σε συνεργασία με τις Στρατιωτικές Σχολές Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων και Ικάρων. Η πρωτοπόρα αυτή συνεργασία με τις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Ελλάδος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2012, μετρώντας σειρά επιτυχημένων συνεδριάσεων και διαπραγματεύσεων από τους συμμετέχοντες δοκίμους των στρατιωτικών Ακαδημιών.

Κεντρικές θεματικές της Ημερίδας ήταν η ανάπτυξη των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεχνικών Ηγεσίας και Διαπραγματεύσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς και ανάλυση επί της ΚΕΠΠΑ και της κρίσης της Ουκρανίας.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον εισαγωγικό χαιρετισμού του Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναυάρχου Γ. Λεβέντη ΠΝ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας που η Σχολή και το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, καθώς και της προστιθέμενης αξίας της συμμετοχής από πλευράς των Δοκίμων σε τόσο αξιόλογες και καινοτόμες δράσεις, όπως η Προσομοίωση, αλλά και η Ημερίδα. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας της ΣΝΔ, κύριος Μ. Φαφαλιός, αναδεικνύοντας τα οφέλη που έχουν να αποκομίσουν τόσο οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, αλλά και το σύνολο της κοινότητας των Στρατιωτικών Αξιωματούχων, ευχόμενος παράλληλα κάθε επιτυχία στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των συμμετεχόντων κατά την ημέρα υλοποίησης της Προσομοίωσης. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Συνιδρυτής & Πρόεδρος του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. κύριος Γ. Αντωνακάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες για την επανεπιβεβαίωση της επιτυχίας και της αναγκαιότητας της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ευχήθηκε με τη σειρά του κάθε επιτυχία στους συμμετέχοντες, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως ο κύκλος δράσεων που ο φορέας αναπτύσσει θα προσδώσουν στους συμμετέχοντες όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναπτύξουν τεχνικές ηγεσίας, διαπραγματεύσεων, διαχείρισης κρίσεων καθώς και επιχειρηματολογίας στην μετέπειτα καριέρα τους.

Το πρώτο πάνελ ομιλιών συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., κυρία Δ. Παπαδάκη, η οποία αφού ευχαρίστησε τους κυρίους Διοικητή της ΣΝΔ, Κοσμήτορα της ΣΝΔ και Πρόεδρο του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., παρουσίασε τους ομιλητές. Αρχικά, ο κύριος Π. Αγανίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών στο New York College Αθηνών, εισήγαγε στο κοινό τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τον τρόπο λειτουργίας τους και ανέπτυξε κάποιες βασικές πτυχές των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, ο κύριος Π. Αλεβαντής, Στέλεχος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, τοποθετήθηκε καλύπτοντας το ζήτημα του ελλείμματος της ΚΕΠΠΑ και της αναγκαιότητας εμβάθυνσής της, πραγματοποιώντας παράλληλα σύντομη εισαγωγή στον τρόπο και τα αίτια των πρώιμων ενοποιητικών προσπαθειών. Ο κύριος Α. Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανέπτυξε, ακολούθως, τις τεχνικές Διαχείρισης Κρίσεων και της κεντρικής μεθοδολογίας ανάλυσής τους.

Στη συνέχεια της Ημερίδας, η κυρία Δ. Παπαδάκη, Γενική Γραμματέας του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. προχώρησε σε εμβάθυνση της Προσομοίωσης που θα διεξαχθεί ως αποκορύφωμα του κύκλου δράσεων σε συνεργασία με τις Στρατιωτικές Ακαδημίες, αναλύοντας παράλληλα το ρόλο των συμμετεχόντων, τα οφέλη αυτών, καθώς και τεχνικές για επιτυχή διαπραγμάτευση.

Το δεύτερο πάνελ ομιλητών συντόνισε η κυρία Δ. Παπαδάκη, πάνελ που εξειδίκευσε στη θεματική της φετινής Προσομοίωσης, περί των νέων προκλήσεων στην εμβάθυνση της ΚΕΠΠΑ, υπό το πρίσμα των γεωστρατηγικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη. Ο κύριος Α. Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή και Βραβευμένος με το Βραβείο Martin Luther King, ανέλυσε τις πτυχές της ηγεσίας και τις τεχνικές των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον χειρισμό περιπτώσεων κρίσεων στο διεθνές σύστημα, παραθέτοντας την προσωπική του εμπειρία από τη θητεία του σε Ουάσινγκτον, ΟΗΕ και τα Βαλκάνια. Ο κύριος Χ. Παπασωτηρίου, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε Στρατηγική Ανάλυση της κρίσης της Ουκρανίας, των επιπτώσεων αυτής τόσο στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές σύστημα κρατών, αλλά και της επιρροή αυτής στους συσχετισμούς ισχύος της περιοχής.

Την Ημερίδα έκλεισε ο κύριος Γ. Λεβέντης, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην προσπάθεια και συμμετοχή των Στρατιωτικών Δοκίμων, οι οποίοι σε κάθε πάνελ έθεσαν καίρια ερωτήματα, αναδεικνύοντας την υψηλότατη κατάρτισή τους σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.