Νορβηγία & Υδρογονάνθρακες

Το νορβηγικό μοντέλο στηρίζεται πάνω σε «δέκα εντολές» τις ποίες συνέταξε αρμόδια επιτροπή και οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή της χώρας στις 14 Ιουνίου 1971. Οι Δέκα Εντολές της Νορβηγίας εδράζονται σε τρεις βασικές αρχές: 1. Όφελος για ολόκληρο το Έθνος 2. Τα αποθέματα πετρελαίου ανήκουν σε ολόκληρο το νορβηγικό λαό, 3. Δικαίωμα επαναφοράς των δικαιωμάτων στο κράτος. Οι δέκα εντολές όπως την παρουσίασε ο Fredrik Lindblom συνέταιρός στην DLA Piper Νορβηγίας στο συνέδριο Cyprus Natural Gas Conference είναι:

1η εντολή

Διασφάλιση κρατικού ελέγχου και επίβλεψης σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα της χώρας.

Στόχος είναι τα πετρελαϊκά αποθέματα να συμβάλουν στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κεντρικοποιημένου ελέγχου και επίβλεψης η οποία θα προέλθει από τη νομοθεσία αδειοδότησης και από το φορολογικό καθεστώς. Απώτερος στόχος, η ευημερία της κοινωνίας.

2η εντολή

Οι όποιες ανακαλύψεις θα πρέπει να τύχουν τέτοιας εκμετάλλευσης ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της χώρας σε θέματα ενέργειας και να μην εξαρτάται από άλλους για παροχή αργού πετρελαίου.

3η εντολή

Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση το πετρέλαιο.

Με βάση αυτήν την εντολή δημιουργήθηκε η Statoil και το επονομαζόμενο Oil Directorate. Δόθηκε έμφαση στη δημιουργία πολλών συναφών κλάδων. Δημιουργήθηκαν εταιρείες διαχείρισης λιμένων, εταιρείες ιδιοκτήτριες πλοίων, εταιρείες που διεξάγουν σεισμικές έρευνες, μηχανολογικές εταιρείες και έρευνας και ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα είναι ο συγκεκριμένος τομέας σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος της χώρας από πλευράς δημιουργίας αξίας. Εργοδοτεί άμεσα 43 πρόσωπα ενώ άλλες 200χιλ. θέσεις μπορούν να συνδεθούν με το τομέα του πετρελαίου.

4η εντολή

Η ανάπτυξη του τομέα του πετρελαίου πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν άλλες εμπορικές δραστηριότητες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για το συγκεκριμένο σκοπό δημιουργήθηκε από την αρχή ένα σχέδιο πολιτικής με το οποίο προστατεύονται τα συμφέροντα άλλων βιομηχανιών και το εξωτερικό περιβάλλον σε όλα τα στάδια μία ανάπτυξης.

Αυτό το σχέδιο πολιτικής, το εφαρμόζουν τρία διαφορετικά υπουργεία, το καθένα ανάλογα με την ειδίκευση του. Το υπουργείο εργασίας ελέγχει τον τομέα υγείας, εργασιακού περιβάλλοντος και ασφάλειας. Το υπουργείο αλιείας και παράκτιων σχέσεων ελέγχει θέματα μόλυνσης αλλά έχει και το συγχρονισμό ιδιωτικών, δημοτικών και κρατικών παραγόντων κάτω από ένα εθνικό σύστημα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ελέγχει τους ρύπους που απελευθερώνονται και τις απορρίψεις αποβλήτων στη θάλασσα μέσω σχετικών αδειών που εκδίδει.

5η εντολή

Καύση εκμεταλλεύσιμου αερίου στην υφαλοκρηπίδα επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένες περιόδους δοκιμών. Σήμερα, η καύση (flaring) επιτρέπεται μόνο για λόγους ασφάλειας ενώ ο κλάδος του πετρελαίου υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους σε σχέση με τις εκπομπές αερίων. Αν και πρόκειται για μία καθαρά βιομηχανική περιοχή, η νορβηγική υφαλοκρηπίδα έχει από τις καλύτερες μετρήσεις εκπομπής αερίων ανά μονάδα παραγωγής.

6η εντολή

Το πετρέλαιο από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα πρέπει, κατά κανόνα, να φτάνει σε νορβηγικό έδαφος με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων που δικαιολογούν διαφορετική λύση.

Η αγορά αερίου διεθνώς είναι στραμμένη προς τη Νορβηγία η οποία καλύπτει σχεδόν το 20% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Αγωγοί φτάνουν μέχρι τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γαλλία, Παράλληλα, εργοστάσιο LNG παράγει αέριο το οποίο μεταφέρεται σε Βραζιλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Τουρκία και αλλού.

7η εντολή

Η πολιτεία εμπλέκεται σε όλα τα λογικά επίπεδα και συνεισφέρει στο συντονισμό ώστε τα νορβηγικά συμφέροντα να διασφαλίζονται στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Παράλληλα, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη νορβηγική κοινότητα με εθνικούς και διεθνείς στόχους.

8η εντολή

Σὐσταση κρατικής εταιρείας πετρελαίου για να διασφαλίζει τα εμπορικά συμφέροντα του κράτους και να επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ τοπικών και διεθνών ενδιαφερόμενων μελή στην αγορά πετρελαίου.

Για το σκοπό αυτό, το 1985 δημιουργήθηκε το σύστημα State’s Direct Financial Interest. Mε το σύστημα αυτό, το κράτος κατέχει μερίδιο σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, Την 1η Ιανουαρίου 2011 το SDFI κατείχε συμφέρον σε 146 άδειες παραγωγής και σε 14 κοινοπραξίες αγωγών και άλλων δραστηριοτήτων στην ξηρά. Το SDFI χειρίζεται η κρατική Petoro AS.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε η Gassco AS και πάλι κρατική εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του αερίου από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα με τρόπο όμως ανεξάρτητο και που δεν επηρεάζει τα συμφέροντα των ιδιωτών. Δημιουργήθηκε επίσης η Statoil ASA, με συμμετοχή κατά 67% του κράτους και η οποία έχει δραστηριότητες σε 41 χώρες σήμερα.

9η εντολή

Υιοθέτηση σχεδίου για την περιοχή βόρεια του 62ου παράλληλου το οποίο θα ικανοποιεί τους μοναδικούς κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες εκείνης της συγκεκριμένης πολιτικής. Σχέδιο για να μην επηρεαστεί ο σημαντικός τομέας της αλιείας αλλά και για να διασφαλιστούν οι πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία όπου και γίνεται διαμοιρασμός των αποθεμάτων.

10η εντολή

Οι νορβηγικές ανακαλύψεις πετρελαίου να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Δημιουργήθηκε πολιτική σταθερότητα, εξασφαλίστηκαν τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, έγιναν διμερείς και πολυμερείς συμφωνίας πώλησης αερίου μέσω αγωγών και δημιουργήθηκαν νέες προκλήσεις και συνέργειες μέσω της διεθνούς επενδυτικής πολιτικής της Statoil.

Πιτατζης Αθανάσιος

Μηχανικός παραγωγής και Διοίκησης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 

 

(Κατεβάστε ολόκληρη)  ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ